Na ruim 20 jaar presenteert Scania de geheel nieuwe Scania S en R Serie. De introductie van deze nieuwe generatie is de belangrijkste in de 125-jarige geschiedenis van het merk. Er werd dan ook maar liefst 2 miljard euro in de ontwikkeling ervan geïnvesteerd. Bovendien gebruikte men meer dan 100 prototypes om liefst 10 miljoen testkilometers te maken.

scania03

Het resultaat is de nieuwe R en S serie, waarbij de laatste het topmodel vormt. Die heeft een hogere cabine met een vlakke vloer waardoor tot maximaal 2.10 m stahoogte beschikbaar is. Dankzij het nieuwe interieurontwerp bieden de cabines meer bewegingsvrijheid, meer bergruimte en liefst 80 centimeter brede bedden. Een draaibare bijrijdersstoel vergroot verder de leefbaarheid. Tevens kan worden gekozen voor een uitvoering met 1 bed. In dat geval is de achterwand voorzien van extra kastruimte.

scania02

Qua motoren is er keuze uit de 13 liter zescilinder lijnmotoren met 410, 450 en nu ook 500 pk. Voor de liefhebbers is het goed te weten dat ook de 16 liter V8 met 520, 580 en 730 pk in het programma blijft. Verder werd de automatische transmissie voorzien van een lamellenrem op de schakelas om zo de schakeltijd te verkorten. Dat verhoogt niet alleen het rijcomfort, het zorgt ook voor een minimale onderbreking van de trekkracht tijdens de schakelmomenten.

scania05

Tevens zet het merk nieuwe maatstaven op het gebied van veiligheid. Middels tal van botsproeven werd de veiligheidsconstructie van de cabine uitgebreid getest. Daarnaast zijn zaken als Autonomous Emergency Braking, ESP, lane departure warning verkrijgbaar of standaard. En de Scania is als eerste truck ooit voorzien van een gordijnairbag die verwondingen bij een kantelongeval sterk moet verminderen.

Om het rendement van de ondernemer zo gunstig mogelijk te maken, probeert Scania actief het beste voertuig voor de klant samen te stellen. Daarnaast worden de onderhoudskosten laag gehouden doordat de truck zelf aangeeft wanneer hij welk onderhoud nodig heeft. Hier kan de werkplaats dan op plannen om zo onnodige stilstand te voorkomen.

Voor meer informatie:
Scania