Deze week zijn we in groeve Hendrik bij het Limburgse Brunssum. Hier organiseren diverse truckmedia een vergelijking tussen negen 10×4 kippers met een maximaal GVW tot 50 ton. Dat laatste maakt dat je dit type voertuigen vooral in ons land tegenkomt.

TW36 Kipper 1

In deze immense groeve van aannemer Mourik worden verschillende aspecten van de trucks door een deskundige jury beoordeeld. Zaken als draaicirkel, aslasten, oploop- en stuurhoek, laadgewichten, geluidsproductie in de cabine en veel meer worden vastgesteld en in een groot logboek opgenomen. Dit fungeert later als de basis voor de vergelijking.

TW36 Kipper 4

Vakjournalist Iep van der Meer legt in het item (mede namens de andere betrokken journalisten) een en ander uit over de deelnemende kippers. Hij geeft ook duidelijk aan dat het hier niet om een competitie gaat, maar om een vergelijking waarin de verschillen tussen de modellen worden gemeten en weergegeven. Welke oplossing het best bij een vervoerder past, kan deze op basis van de verkregen informatie zelf kiezen.

TW36 Kipper 2

Om de genoemde aslasten te wegen is een mobiele installatie van Veldhuizen Wagenbouw beschikbaar. Naast de onderdelen op het onverharde terrein, gaan de deelnemers ook de openbare weg op en worden daar op meerdere zaken beoordeeld.

TW36 Kipper 6

De deelnemende voertuigen zijn van: Scania, Ginaf, een door Veldhuizen omgebouwde DAF, MAN, Volvo en Iveco. Zoals gemeld gaat het niet om een competitie maar om een vergelijking van het aanbod. Wie daar het fijne van wil weten, kan terecht bij de deelnemende media (in willekeurige volgorde: Big Truck Magazine, TTM, BouwmachineWeb en De Materieelkrant). Zij zullen in deze en de komende periode alles details weergeven.

Voor meer informatie:
Big Truck Magazine
Cobouw
BouwmachineWeb.com
TTM.nl

Have your say