DAF introduceert de nieuwe generatie CF en XF. Vernieuwingen aan de motoren, nieuwe aandrijflijnen en aerodynamische optimalisaties zorgen voor een tot wel 7% lager brandstofverbruik. De verbeterde brandstofefficiency is het resultaat van de volledig geïntegreerde en innovatieve aandrijflijn met een optimale interactie tussen motor, nabehandelingssysteem, transmissie en achterassen. De luchthuishouding van de PACCAR MX-motoren is verbeterd door toepassing van een nieuwe turbocompressor, een nieuw EGR-systeem en een nieuw ontwerp van de klepbediening. De warmtehuishouding is verbeterd door de ontwikkeling van een nieuw verbrandingssysteem, waarbij nieuwe zuigers, verstuivers en inspuitstrategieën worden toegepast, naast een hogere compressieverhouding.

ztw1 daf03

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van de nieuwe aandrijflijnen, was het verlagen van het motortoerental. Het maximum koppel van de PACCAR MX-11 en MX-13-motoren is aanzienlijk verhoogd en reeds beschikbaar bij 900 toeren per minuut om rijden bij lage toerentallen mogelijk te maken. De krachtigste motor is de PACCAR MX-13 met 530 pk. Deze is goed voor 2.600 Nm bij 1.000 toeren per minuut. Standaard is de nieuwste generatie TraXon geautomatiseerde versnellingsbakken. Functionaliteiten zoals EcoRoll en Cruise Control zijn verder uitgebreid. Nieuw is Dynamic Cruise, die het karakter van de Cruise Control aanpast aan de verschillende rijomstandigheden. Dankzij een verdere integratie van Predictive Cruise Control (PCC) en EcoRoll, wordt de transmissie van de nieuwe CF en XF bij een beklimming eerder dan voorheen in ‘neutraal’ gezet.

ztw1 daf02

Voor de nieuwe CF en XF heeft DAF een nieuw en compact uitlaatgasnabehandelingssysteem (EAS) ontwikkeld. Hierdoor is meer ruimte aan het chassis voor bijvoorbeeld grotere brandstoftanks, compressoren, gereedschapskisten of kraanstempels. Een ander voordeel is de gewichtsbesparing van ongeveer 50 kilo. Dankzij aanvullende gewicht besparende maatregelen aan motor en chassis, is het voertuiggewicht verlaagd met in totaal 100 kilo.

ztw1 daf04

De nieuwe CF en XF gaan in de zomer van 2017 in productie. Begonnen wordt met de levering van 4×2 uitvoeringen van de trekker en bakwagen, de 6×2 FTG-trekker met voorloopas en de 6×2 FTP-bakwagen met voorloopassen alsmede een 6×2 FAR-bakwagen met naloopas met enkele montage. Andere uitvoeringen volgen in de herfst.

Voor meer informatie:
www.daf.nl