We zijn bij Jan van Dam Machine Transport, waar we het transport, de afhandeling, verzending en uiteindelijke de plaatsing van een 200 ton wegende spuitgietmachine uit China volgen.

Als wereldhaven heeft Rotterdam waterwegverbindingen met de hele wereld. Het jaar door komen en vertrekken hier zeeschepen met hun lading. Variërend van de standaard containers tot de meer exceptionele goederen. Niet voor niets heeft gespecialiseerd logistiek dienstverlener Jan van Dam hier een eigen vestiging. Die fungeert als ontvangst- en vertreklocatie voor grote, kleine, nieuwe en gebruikte machines die van en naar alle landen van Europa of andere delen van de wereld moeten.

Een van de vele en gewaardeerde internationale contacten van het in Oudewater gevestigde familiebedrijf is ROBOTECH uit Breda. Zij zijn leverancier van Haitian en Zhafir spuitgietmachines in de Benelux. Ook levert ROBOTECH diverse randapparatuur, waaronder HB-Therm tempereerapparaten.

De spuitgietmachine uit de Jupiter II serie van het merk Haitian -waar we het hier over hebben- wordt op meerdere ladingdragers verscheept vanuit het Chinese Ningbo.

In totaal weegt de machine circa 200 ton, en bestaat uit onderdelen met een maximale lengte van bijna 10 meter, een breedte van 3 meter 50 en een hoogte van 2 meter 40. Voor ze naar de eindgebruiker in België rijden, maken de transportcombinaties een tussenstop bij de -direct naast de Maasvlakte gelegen- Jan van Dam vestiging. Voor het zover is wordt met de grootste precisie alle -voornamelijk uit beschermend hout bestaande- zeewaardige verpakking verwijderd.

Jan Van Dam biedt ook mogelijkheden om machines tijdelijk en onder de juiste condities op te slaan. Hier is dat niet het geval. De logistieke activiteiten lopen naadloos in elkaar over en worden nauwlettend gevolgd door de opdrachtgever. Ook op het gebied van transportmiddelen beschikt het bedrijf over alle benodigde voertuigopties, om zo de kostbare machines -onder alle omstandigheden- juist te kunnen vervoeren. Zelfs in het geval van oversizes.

Dan kan het konvooi richting Zwevezele in België. Waar bij de eindgebruiker -STP- alles in gereedheid is gebracht om de machine naar binnen te transporteren en op zijn uiteindelijke plaats te monteren.

Eenmaal op de plek van bestemming staan de Jan van Dam medewerkers met het benodigde eigen equipment in de hal klaar om de kostbare lading te lossen.

In volgorde worden de verschillende machine-onderdelen met de compact gebouwde 300 Ton Meter autokraan op mobiele platforms gehesen. Deze zijn op afstand minutieus bestuurbaar en rijden de zware componenten naar de juiste plaats in de fabriek.
In samenwerking met de technici van de fabrikant worden de onderdelen samengebouwd tot de gewenste machine.

Niet voor niets is het credo van het familiebedrijf, waar inmiddels de 5e generatie werkzaam is: “We cover it all”. Logistieke dienstverlening op het gebied van allerhande machines van begin tot eind.

Voor meer informatie:
Jan van Dam Machine Transport
ROBOTECH