kippertest

De Kippertest is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij diverse media samenwerken. Dit keer brengen BIGtruck online magazine, Bouwmachines en Aftersales Truck Magazine zes 8×8 kippers bij elkaar. Deze trucks worden ingezet voor het zand, grind en grondtransport en de voertuigen met aandrijving op alle assen komen vooral in Nederland met zijn zachte bodem goed van pas.

ZTW07 Kippertest 11

De gewichten van de kippers lopen nogal uiteen, van 37 ton tot 46 ton. Dat komt omdat de Nederlandse wetgeving een aslast toestaat van 11,5 ton. Daarvoor moeten de assen dan wel 1 meter 80 uit elkaar staan. Voor deze vergelijking is de zandafgraving van Van der Wiel in Bant het decor en hier kunnen de trucks zowel vol als leeg worden beproefd. In deze vergelijking zien we standaard voertuigen tegenover speciaal gebouwde exemplaren en horen wat de voor- en nadelen zijn.

ZTW07 Kippertest 07

Aan de test doen de volgende trucks mee: GINAF X6 4446 TS, IVECO Trakker AD410T45W, MAN TGS 43.420, Mercedes Arocs 4148, Tatra Phoenix 8×8 en de Veldhuizen 4645 WSG. Deze trucks worden getest op de openbare weg en in het terrein. Daarbij worden diverse metingen verricht waaronder aslasten, draaicirkels, instaphoogtes en geluid in de cabine. Redacteur Iep van der Meer van BIGtruck bespreekt elk voertuig en de uiteindelijke testresultaten zijn bij de organiserende media te vinden.

Voor meer informatie:
bigtruck.nl
bouwmachines.nl
aftersalestruck.nl