Archief

RTL Transportwereld is deze week in Brabant. In Best is het meer dan 60 jaar bestaande familiebedrijf Martens gevestigd. Het was opa J.P. Martens die hier met paard en wagen begon in het agrarisch transport. Zeven jaar later kwam de eerste kleine vrachtauto (Opel Blitz) in bedrijf en weer vijf jaar later de eerste zoon. Inmiddels werd voor Bata in Best gereden en het hout voor de klompenindustrie.

Met de indiensttreding van zoon Kees komt ook al snel de eerste (gebruikte) Scania op het erf. Hiermee werden de melkbussen in de regio opgehaald. De ontwikkelingen gaan voort en inmiddels is de derde generatie van de familie -in de persoon van Chiel- volop actief binnen het bedrijf. Dat geldt ook voor het merk Scania. Daarvan zijn er inmiddels zeven, waarvan we deze week de recent door de Scania vestiging Eindhoven, geleverde New Generation R500 wat beter onder de loep nemen. Het is de eerste in Zweden vervaardigde vijfassige Scania R500 B10x4*6NA 20H, die voor de opbouw naar Kluytmans Service in Tilburg werd gebracht.

Eveneens een familiebedrijf, dat in de afgelopen decennia een mooie groei kende en inmiddels een prachtig ruim bijna nieuw pand betrok. Zij leverden in 2008 op een eveneens 5-assige Scania van Martens al een 175 tonmeter Effer kraan. Nu was het tijd voor iets nieuws en als Effer importeur werden zij door de fabriek in Italie gevraagd om de nieuwe Scania van een passende kraan plus opbouw te voorzien.

Ze kwamen uit op de splinternieuwe 225 ton-meter Effer kraan en bouwden deze conform de wens van Martens op. Inclusief de laadbak en alle kisten etc. Een fantastische machine, die door middel van twee jibs, een reikwijdte van 57 meter haalt en dus voor hele specifieke werken inzetbaar is.

Daarvan zien we deze er twee in uitvoering. Tevens zien we hoe er door Scania en Kluytmans Service inmiddels volop gewerkt wordt aan de bouw van de volgden nieuwe kraanwagen. Een vierasser met een tripple achterwielstel en een Effer 525 kraan aan de achterzijde van de laadbak. Een kraan met een reikwijdte van 31,5 meter. Dit voertuig zal ook de motoreenheid van een nieuwe drie-assige aanhanger die inmiddels bij GS Meppel is besteld.

Voor meer informatie:
Martens Transport Best
Scania Nederland
Kluytmans Service