Mercedes-Benz Trucks Nederland leverde onlangs in SugarCity te Halfweg zijn eerste volledig elektrische distributietruck in serieproductie af aan de eerste klanten in Nederland. Deze 7,5 tons truck is speciaal ontworpen voor stedelijke distributie en zal een grote stap zetten in de verduurzaming van de wagenparken van Albert Heijn, Cornelissen Groep, Bidfood, PostNL en Technische Unie.

tw38-fuso3

De FUSO eCanter is een lichte vrachtwagen zonder uitstoot van CO2- en andere schadelijke stoffen en zonder geluidsoverlast. Hij heeft een wielbasis van 3,4 meter die ervoor zorgt dat het voertuig dankzij de kleine draaicirkel goed uit de voeten kan in binnenstedelijk gebied. Met een GVW van 7.500 kilogram heeft de eCanter, afhankelijk van de opbouw en inzet, een laadvermogen tussen de 3.500 en 4.000 kilogram. De elektrische aandrijflijn van het voertuig bevat zes hoogspanningslithium-ion batterijen met totaal 82 kWh. De elektrische aandrijving wordt mogelijk gemaakt door de krachtige permanente elektromotor met een indrukwekkend vermogen van 175 pk en een koppel van 380 Nm. Dit vermogen wordt overgedragen naar de achteras door een standaardtransmissie. Daarmee versnelt de 7,5-tonner bijna als een personenwagen en is het maximale koppel al beschikbaar vanuit stilstand. De ongeveer 600 kilogram zware accu’s maken een bereik van meer dan 100 kilometer mogelijk. Het kost ongeveer negen uur om de accu’s te laden met 7,4 kW, terwijl de tijd tot anderhalf uur gereduceerd wordt bij gebruik van een snellaadsysteem (50 kW).

tw38-fuso6

De FUSO is standaard uitgerust met ABS, ESP en Lane Departure Warning System (LDWS) veiligheidssystemen. Aan het gemak van de chauffeur is ook gedacht door het voertuig te voorzien van elektrische raambediening, radio, navigatie en een extra display. Om het voor de chauffeurs in de zomermaanden zo comfortabel mogelijk te maken is de eCanter voorzien van airconditioning.

Voor meer informatie:
De elektrische FUSO eCanter
FUSO Online