Archief

Met de veelzijdige TGE serie zette MAN al weer enkele jaren geleden een belangrijke stap in het bedrijfswagensegment van 3 tot 5 en een halve ton. Sindsdien groeide het gamma met interessante veiligheidstechnieken. We kijken naar de verschillende uitvoeringen, branche-specifieke pakketten en de beschikbare veiligheidssystemen.

Om in te spelen op vragen vanuit de markt introduceerde MAN tijdens de IAA van 2016 een nieuw model: De TGE. Een breed opgezette lichte bedrijfsautolijn binnen het segment van 3 tot 5,5 ton. Uiteraard gebaseerd op de unieke -meer dan 100 jaar- ervaring die het truck- en busmerk met mobiliteitsoplossingen heeft. Als wereldprimeur stonden op die IAA onder andere een gesloten besteller, een pick-up en een minibus. Robuuste modellen met een uitgebreide basisuitrusting.

Begin 2017 maakte de nieuwkomer in ons land zijn opwachting tijdens de Bouwbeurs, waar hij als Nederlandse primeur werd getoond. Later volgde de beurs Transport Compleet in Hardenberg en daarmee was de beschikbaarheid in ons land een feit.

De MAN TGE is er met enkele en dubbele cabine, als bestelauto, combi en als basis voor campers. Voor specifieke opbouwen werkt MAN samen met gerenommeerde opbouwers. Zodoende zijn er ook individuele opbouwonderdelen al kant en klaar af fabriek verkrijgbaar. Ook zijn er de nodige branche-specifieke pakketten beschikbaar. Daaronder vallen ook de 8+1 Combi personenbus en de professionele bus-uitvoeringen met meer zitplaatsen.

De in meerdere lengtematen leverbare TGE beschikt over een -voor H.V.O geschikte- tweeliter dieselmotor met 102 tot en met 177 pk. Een moderne 8-traps automaat is optioneel leverbaar, evenals verschillende trekhaken, veiligheids- en comfortpakketten. Er zijn bedrijfsactiviteiten die vragen om een inschakelbare tractie op alle wielen. En ook hierin kan voorzien worden.

Maar er staat ons nog meer te wachten, zoals een uitstootloze variant. Een volledig elektrische aandrijflijn presenteerde het merk tijdens de afgelopen IAA in de vorm van de TGE 3.140 E als gesloten besteller.

Verder zijn er meerdere interessante veiligheidstechnieken aan boord. Het standaard geavanceerde noodstopsysteem EBA bewaakt het verkeer dat voor je rijdt en waarschuwt voor te korte afstanden door automatisch af te remmen. Ook de zijwindassistent, de wegrijhulp voor het wegrijden op hellingen, en ABS & ESP zijn standaard.

Als optie zijn er nog veel meer veiligheidsassistenten beschikbaar. De actieve rijstrookcontrole houdt je binnen de lijnen van de weg, de flankbeschermingassistent waarschuwt voor de aanwezigheid van paaltjes, muren en zelfs voetgangers. De aanhangerparkeerassistent vereenvoudigt het achteruitrijden met een aanhangwagen. Met de parkeerassistent wordt het fileparkeren wel erg makkelijk; je hoeft alleen nog maar gas te geven en te remmen. Achteruit een uitrit uitrijden? Dan helpt de uitparkeerassistent bij het detecteren van aankomende voertuigen. Voor nog meer comfort tijdens het rijden kan je ook kiezen voor de op afstand geregelde cruise control met snelheidsbegrenzer, die automatisch afstand houdt tot je voorligger. In combinatie met een automaat kan deze zelfs compleet zelfstandig tot stilstand komen.

Met behulp van de achteruitrijcamera kun je bovendien heel precies naar de laadlocatie rijden. 180 Graden openende deuren zorgen daarbij dat de heftruck tot bij de laadvloer kan komen. Met behulp van de verzonken sjorogen is de lading prima te zekeren. Daarmee is de TGE weer snel op weg voor een volgende rit.

Een model met werkelijk alle denkbare luxe en comfort is de TGE Lion 180 Edition. Compleet met een lederen bekleding, een sound- en navigatiepakket, een multi-functionele display, lederen stuurwiel en de nodige rode leeuw accenten. Voor én aan de zijkanten is er parkeerhulp aangebracht en achter een camera.

Momenteel kent MAN deze zogenaamde TOPDEALS, waarmee een automaat, maar ook diverse optiepakketten en een financiering nog net wat aantrekkelijker worden aangeboden. Informatie daarover en de TGE modellen is bij de dealers beschikbaar.

Voor meer informatie:
De MAN TGE
MAN TGE Topdeals Pakketten
MAN