Volkswagen Solar

Lekkerland Nederland is een gespecialiseerd groothandel en logistiek dienstverlener met een breed convenience-assortiment. Het bedrijf is in meerdere Europese landen actief en telt in ons land drie dc’s, 60.000 vierkante meter magazijn en werkt met meer dan 120 vrachtauto’s en ruim 50 busjes.

Voor de invulling van die vervoersbehoefte maakt het bedrijf onder andere gebruik van een groot aantal Volkswagen bedrijfswagens. Deze producent levert de bestelauto’s volledig naar klantenwens af. Vanzelfsprekend spelen de hedendaagse milieuaspecten, maar ook het chauffeurscomfort en de veiligheid daar een belangrijke rol in.

Deze week zien we hoe Lekkerland Nederland gebruik maakt van een Volkswagen Transporter Solar. Een maatwerkoplossing, waarbij op het dak van een reguliere Volkswagen Bedrijfswagen (Caddy, Transporter of Crafter) zonnepanelen zijn geplaatst. Deze genereren de voeding voor het in de laadruimte aangebrachte geavanceerde elektrische koelsysteem. Op die manier werkt de koeling dus onafhankelijk van de reguliere aandrijfmotor, die in deze gevallen zowel uit benzine- als dieselmotoren kan bestaan. Door gebruik te maken van zonne-energie vindt er dus een beperking van de CO2 uitstoot plaats en verbruikt het voertuig ook minder brandstof.

TW15-vw-solar-02

Lekkerland Nederland laat deze week zien hoe deze voertuigen dagelijks worden ingezet. Het mooie van dit koelsysteem is dat het bij een uitgeschakelde -aandrijf-motor ook 30 minuten prima stand alone kan functioneren. Waar nodig is er in de voorbumper een mogelijkheid om de koeling aan te sluiten op 220 Volt walstroom. Deze totale koeloplossing is door Volkswagen Bedrijfswagens en Carrosseriefabriek Harderwijk ontwikkeld. Die samenwerking garandeert een optimale isolatie van de praktische vrachtruimte, die volledig voldoet aan de HACCP normen. Er zijn afwaterpunten in de vloer aangebracht, LED armaturen zorgen voor de binnenverlichting en in het geval van Lekkerland is het tussenschot flexibel gemaakt, waardoor de ruimte afgestemd kan worden op de vervoersbehoefte. In de cabine kan de chauffeur de temperaturen in het vrachtgedeelte exact volgen en Lekkerland Nederland heeft zelfs een printer aan bord om de vastgestelde temperaturen op papier te zetten en bij de goederen af te leveren.

TW15-vw-solar-04

Zoals aangegeven is de Solarinstallatie als maatwerkoplossing voor alle drie de gesloten Volkswagen bedrijfswagenvarianten leverbaar. En kan gecombineerd worden met een efficiënte benzine- of dieselmotor met als optie een DSG automaat. Vanwege de specifieke voordelen komen de Solar-modellen ook in aanmerking voor bepaalde fiscale regelingen. In dit jaar gaat het dan om EIA (Energie Investerings Aftrek), MIA (Milieu Investerings Aftrek) en Vamil (Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen), wat de inzet nog aantrekkelijker maakt.

Naast deze specifieke Solar-uitvoering van de Volkswagen Transporter, rijdt Lekkerland ook al langer proef met een Volkswagen E-Crafter. De volledig elektrische uitvoering van de grootste bedrijfswagen van het merk, die nu ook in ons land leverbaar is.

Voor meer informatie:
Volkswagen Solar Koelwagens
Lekkerland AG