Vakblad Automobiel Management organiseert jaarlijks het ‘Driving Business Event’, speciaal voor vertegenwoordigers uit de zakelijke automarkt. Tijdens deze bijeenkomst worden traditiegetrouw meerdere aansprekende -en op de praktijk gerichte- prijzen uitgereikt, de zogenaamde ‘Driving Business Awards’. Hierbij worden de Zakenauto van het Jaar, de Beste Nieuwkomer en de Bestelauto van het Jaar verkozen.

De prijs voor Bestelauto van het Jaar 2020 gaat naar een jubilerend Frans merk, want de Citroën Jumpy neemt de prijs mee naar huis. Het winnende merk viert momenteel het 100-jarig bestaan en ontving eerder ‘The International Van of the Year Award 2019’ voor een compactere bestelauto. Nu komt daar dus een volgende waardering bij. Het is voor de eerste keer sinds de start van de verkiezing in 1990 dat Citroën deze Nederlandse onderscheiding voor bestelauto’s krijgt.

De Jumpy neemt deze titel over van het zustermodel Expert, die dit jaar nipt achter de Jumpy eindigde. Waarbij de winnaar volgens het juryrapport significant beter scoorde op de onderdelen leasetarieven en brandstofverbruik. Verder is er gekeken naar de functionaliteit, rijeigenschappen, veiligheid, uitstraling en het comfort.

‘De Jumpy en de Expert zijn nagenoeg identiek en eindigen ditmaal als de nummers 1 en 2. Dat zegt veel over de kwaliteiten van de auto, die van de juryleden ook vrijwel identieke en zeer positieve beoordelingen hebben gekregen. Onze vakjury beoordeelt echter meer dan de bestelauto alleen; de kwaliteit van de importeur en de dealers is een zwaarwegend criterium, net als de kilometerkostprijs, die tot uitdrukking komt in de componenten leaseprijs en brandstofkosten. Het is hier dat er significante verschillen tussen de Jumpy en de Expert zijn ontstaan’, aldus Peter Brouwer, juryvoorzitter en hoofdredacteur van het vakblad Automobiel Management dat de verkiezing organiseert.

De titel Zakenauto van het Jaar 2020 is voor de Volkswagen Polo. In de zakenautowereld neemt hij door zijn volwassen techniek en -comfort in toenemende mate de rol over van de Golf. Ook voor het snelgroeiende aantal werknemers met een ‘mobiliteitsbudget’ is hij – vaak via Private Lease – een gewilde keuze.

De prijs voor de Beste Nieuwkomer gaat naar de Tesla Model 3. De langverwachte ‘betaalbare’ Tesla is dit jaar al een verkoopsucces. Op basis van ervaring in de werelden van leasing, fleet-management en autojournalistiek voorspellen de vakjuryleden dat de Model 3 het in de toekomstige Zakenauto van het Jaar-verkiezingen ver kan schoppen.

Voor meer informatie:
Automobiel Management
AM Driving Business Awards
Citroën Business Modellen