Daimler demonstreert op het Berlijnse vliegveld Schönefeld zijn nieuwste veiligheidssystemen voor trucks, vans en bussen. Het moederconcern van Mercedes-Benz heeft een duidelijke visie voor het wegtransport. Geen verkeersongevallen meer in de toekomst. Technisch is er al heel veel bereikt, maar ook de politiek en de wetgever moeten verder kijken, zegt de fabrikant.

TW02 Mercedes 1

Een van de belangrijkste veiligheidssystemen is misschien wel de noodrem-assistent. Vanaf november 2015 wordt deze functie wettelijk verplicht. ‘Active Brake Assist 3’ kijkt vóóruit en ziet eventuele obstakels. Het systeem is in staat om het voertuig automatisch tot stilstand af te remmen om op die manier kopstaart botsingen te vermijden.

TW02 Mercedes 7

Ook het te abrupt wisselen van rijstrook is een bekende oorzaak van verkeersongelukken. Plotselinge uitwijkmanoeuvres hebben vaak tot gevolg dat de truck wegschuift, schaart of zelfs kantelt. Met alle gevolgen van dien. De elektronische stabiliteitsregeling ESP voorkomt zulke ongelukken door razendsnel in te grijpen en wielen afzonderlijk af te remmen.

TW02 Mercedes 4

Daimler laat tevens zijn nieuwste oplossing zien om ongelukken in de blinde of dode hoek te vermijden. Het kan naar verwachting ongeveer de helft van de ongelukken met voetgangers en fietsers voorkomen.
Het zijn stuk voor stuk prachtige systemen die het wegverkeer veiliger maken. Daimler CEO Wolfgang Bernhard kijkt óók naar oplossingen om het wegtransport efficiënter te maken. Hij is erg positief over de Ecocombi. Om het groeiende transportvolume op te vangen en om de CO2-uitstoot fors te verminderen.

TW02 Mercedes 3

Interessant is ook de vooruitgang die is geboekt met autonoom rijden. We zien dat de techniek de bediening van de truck volledig van de chauffeur overneemt. De chauffeur heeft daardoor tijd om administratieve zaken te regelen of om alvast een parkeerplaats voor de nacht te zoeken en te reserveren.

Voor meer informatie:
Mercedes-Benz Trucks

Have your say