We trappen het nieuwe seizoen van Transportwereld af met de Truck Experience; een uitgebreide kennismaking van drie beroepschauffeurs met een zevental gloednieuwe trucks. In deze eerste aflevering kijken we naar en rijden we onder andere met een 3-assige DAF XF 530 trekker.

De DAF waarmee we deze keer rijden, is een 3-assige XF 530 trekker. Deze wordt naast zijn moderne techniek geroemd om de enorme binnenruimte. De vrachtauto werd in 2018 -samen met zustermodel de CF- gekozen tot International Truck of the Year. Terwijl de drie beroepschauffeurs met de vrachtauto rijden, spreken wij Niek Vervoort van DAF Trucks.

De DAF XF biedt het laagste brandstofverbruik in zijn klasse. Een hoger koppel bij lagere toerentallen, gecombineerd met geoptimaliseerde aandrijflijnen, zeer efficiënte achterassen, geavanceerde elektronica en aerodynamische verbeteringen, resulteren in een tot 7% lager brandstofverbruik op lange ritten. De DAF XF wordt aangedreven door de multi-torque PACCAR MX-11 en MX-13 motoren in nieuwe vermogensversies. Dankzij de vele innovaties leveren deze motoren nog meer trekkracht bij lagere toerentallen voor het allerhoogste brandstofrendement.

Ook het doordachte chassis van de DAF XF is van topklasse. Het is zowel sterk als licht dankzij de toepassing van hoogwaardig staal. De robuuste, lichtere achteras is bij de trekkers en ook enkele bakwagenmodellen opgehangen met een Stabilink-constructie. De elektronisch geregelde luchtvering (ECAS) is volledig vernieuwd voor uitstekende betrouwbaarheid, duurzaamheid en functionaliteit. Nieuwe functies zijn bijvoorbeeld drukverhoudingsregeling, bediening van 2e hefbare as en drukregeling van de hefbalgen. De functies ECAS tijdelijk uitschakelen en ECAS op aanslagblok stabiliseren de as wanneer hulpmiddelen zoals kranen en haakarmen worden gebruikt.

De DAF XF biedt een ongeëvenaard comfort waar DAF’s vlaggenschip wereldwijd om geroemd wordt. De cabine biedt de meeste binnenruimte, de beste en grootste bedden en een geheel nieuwe aantrekkelijke sfeer en uitstraling. De nieuwe smaakvolle en warme zandkleuren waarin dashboard, stoelen, gordijnen, matrassen en zij- en achterwanden zijn uitgevoerd, verlenen het interieur een geweldige sfeer waarin elke chauffeur zich thuis voelt.

Het volledig nieuwe klimaatregelsysteem blinkt uit in comfort en gebruiksgemak. Dit systeem omvat one-touch ontwasemen, standventilatie, standverwarming met timer, restwarmte en automatische recirculatie, en kan worden bediend vanaf het bedieningspaneel in de achterwand. Altijd optimaal comfort voor de chauffeur.

Het fraai vormgegeven en duidelijke instrumentenpaneel heeft nu andere lettertypen en een nieuwe styling voor nog betere leesbaarheid. Het infopaneel voor de chauffeur biedt meer informatie voor meer comfort en efficiency. Om de chauffeursprestaties nog verder te verbeteren, werden de instellingen logischer ingedeeld en bevat de Driver Performance Assistant (DPA) nog meer tips voor zuinig rijden. Dankzij de slimme elektronica kan de positie van de individuele schakelaars op de middenconsole aan de voorkeur van de chauffeur worden aangepast.

Voor meer informatie:
DAF XF
DAF Nederland