Begin januari 2017 startte transportbedrijf TG Smilde met een nieuwe voertuigcombinatie voor het transport van melk en aanverwante producten, van en naar de productielocaties van zuivelonderneming FrieslandCampina. BURG Service BV, bouwer van melktankwagens, heeft in opdracht van TG Smilde (Hoogersmilde) en samen met de SCANIA-dealer te Wijster de nieuwe combinatie voor Intra-transport op de weg gezet. Mét twee gedwongen gestuurde assen onder de trailer blijft de totale combinatie tóch ruim onder de maximaal-gewicht-grens van 14.200 kg die FrieslandCampina eist.

Ludy Koers, mede-eigenaar van TG Smilde: “TG Smilde vervoert sinds enkele jaren melk voor FrieslandCampina met een traditionele Intra-oplegger. Deze was aan vervanging toe en dan ga je je oriënteren op de markt. Wij wilden een oplegger met gedwongen besturing op meerdere assen omdat wij ervan overtuigd zijn dat een dergelijke oplegger een beperking op bandenslijtage én besparing op brandstof oplevert. De complete combinatie moest echter wel onder de gewichtsgrens van 14.200 kg blijven. We hebben onze eisen bij HOBUR en Scania neergelegd en beiden partijen hebben daar ruimschoots aan kunnen voldoen.”

De Scania R450 LA 4×2 MNB trekker, geleverd door Scania Wijster is doordacht uitgevoerd. Insteek was een lichte trekker te specificeren, met behoud van uitstraling en comfort. De auto is uitgevoerd met een 9 tons luchtgeveerde vooras, luxe stoel, koelkast, zijskirts, spoilerset, bovenbed en diverse accessoires. De basisspecificatie van Scania is een lichte trekker met extra gewicht besparende items als aluminium velgen, aluminium luchtketels, lichte (stalen) koppelschotel. Het eigengewicht van de trekker is 7160 kg met 200 liter diesel. Het eindresultaat is een complete, comfortabele en veilige trekker die voldoet aan de wensen van TG Smilde en opdrachtgever FrieslandCampina. De zeer zuinige 450 pk SCR-only motor resulteert in lagere brandstofkosten en minder CO2 uitstoot.

Kenmerkend voor de nieuwe melktrailer zijn de conische rvs “potten” tussen tank en assenstel waaraan de asstelframes zijn gemonteerd. Een chassis ontbreekt. De voorste as wordt d.m.v. een staalkabel vanuit de kingpin-sectie bestuurd, de achterste as d.m.v. een stang vanuit het draaistel van as 1. Het mangat is voorop geplaatst in plaats van aan de bovenzijde waardoor trap en loopbordes achterwege kunnen blijven. Bovenop de tank zijn pneumatisch bediende be- en ontluchtingskleppen gemonteerd die gekoppeld zijn aan een pneumatisch bediende bodemafsluiter. Hierdoor is het onmogelijk om de tank te laden of te lossen bij gesloten beluchting en im- of explosie van de tank wordt voorkomen. Om eventuele volumeveranderingen door temperatuurverschillen op te vangen is een 6” vacuümventiel gemonteerd.