De FUSO eCanter SensorCollect is een concept-vuilniswagen gebaseerd op de volledig elektrische eCanter. Het voertuig stelt een toepassing voor van de emissievrije lichte vrachtwagen om essentiële afvalophaaldiensten efficiënter en milieubewuster te maken. Bestuurders die naast het voertuig lopen, kunnen de eCanter SensorCollect op afstand bedienen via een draadloze HMI (Human Machine Interface). Uitgerust met LiDAR, ultrasone sensoren en zeer nauwkeurige GPS, kan de truck veilig op afstand verzonden commando’s uitvoeren door mensen of objecten in de buurt te detecteren. Deze opdrachten omvatten het volgen van de bestuurder, stoppen, obstakels vermijden en onmiddellijk stoppen als een persoon of object in de buurt van het voertuig komt. Deze functionaliteiten zijn bedoeld om de efficiëntie van afvalinzamelaars te vergroten.

De FUSO eCanter SensorCollect is het resultaat van een innovatieve ontwikkelingsaanpak. Naast conventionele productontwikkelingsprocessen heeft FUSO een verscheidenheid aan initiatieven genomen binnen en buiten het bedrijf om innovatieve productideeën aan te moedigen die inspelen op sociale behoeften en uitdagingen. FUSO heeft verschillende workshops en hackathons georganiseerd met Japanse en buitenlandse universiteiten, evenals samenwerkingen met start-ups, waarbij ook externe deelnemers waren uitgenodigd. Door deze evenementen zijn tot nu toe meer dan 100 ideeën gegenereerd.

“Het creëren van innovatie is een van de belangrijkste pijlers van onderzoek en ontwikkeling bij FUSO, aangezien dit het marktleiderschap op lange termijn bepaalt. We zullen doorgaan met het ontwikkelen van innovatieve producten om met onze geavanceerde technologieën in de behoeften van de klant en de samenleving te voorzien, ”aldus Aydogan Cakmaz, Senior Vice President en Head of Product Engineering bij FUSO.

De FUSO eCanter heeft zich tot dusver bewezen als een betrouwbare, volledig elektrische lichte vrachtwagen bij klanten met meer dan 160 voertuigen die in Japan, Europa en de VS rijden. In Europa wordt de FUSO eCanter al in elf steden in Duitsland, het VK, Frankrijk, Portugal, Ierland, Nederland en Denemarken gebruikt om een ​​beter stadsleven te bieden.