Actros 4163 SLT
Voor de inzet in het exceptioneel transport heeft Braanker Logistics een nieuwe Actros 4163 SLT 8×4/4 in gebruik genomen. De Alblasserdamse vervoerder heeft de primeur met de allereerste nieuwe Actros SLT in Nederland. De keuze is gemaakt voor de truck van Mercedes-Benz, vanwege de geavanceerde techniek die op de Actros beschikbaar is. Maar ook het enthousiasme van de vaste chauffeur die duidelijk zijn voorkeur voor de Actros met GigaSpace-cabine uitsprak, was bepalend. Net als de ‘gewone’ Actros van de nieuwste generatie is deze truck standaard voorzien van Mercedes-Benz innovaties als de MirrorCam en de nieuwe anticiperende cruise control Predictive Powertrain Control (PPC). Omdat de chauffeur regelmatig overnacht in de cabine, is deze voorzien van extra’s als een omvormer voor de magnetron, lederen bekleding, standairco en een entertainment set. Even praktisch als fraai zijn het spuitwerk, de toplichten en de lichtbak op de cabine. De Actros is verder nog voorzien van chroomaccenten in de grille.

Indrukwekkende aandrijflijn
De Actros SLT doet zijn naam als SchwerLast Transporter eer aan met de 15,6-liter OM473; een 460 kW / 625 pk sterke zescilinder lijnmotor die goed is voor een imposante 3000 Nm. De vierassige trekker heeft twee aangedreven en twee gestuurde assen en is in combinatie met semi-diepladers inzetbaar tot 180 ton treingewicht. De Actros SLT wordt door Mercedes-Benz in Molsheim af fabriek getransformeerd tot zwaar transport trekker. Daar worden onder meer de voorloopas en installatie achter de cabine gemonteerd, bestaande uit de brandstoftank, accu en luchtketel. Samen met Voith ontwikkelde Mercedes-Benz de Turbo-Retarder-Koppeling. Deze slijtagevrije koppeling maakt een maximale belasting mogelijk bij het wegrijden en rangeren. Bovendien dient deze als retarder voor extra veiligheid. De Turbo-Retarder-Koppeling maakt in iedere situatie veilig optrekken, manoeuvreren en remmen mogelijk.

Zwaar werk lichter maken
De inzet in het exceptioneel transport vergt alle aandacht van Braanker Logistics. Mercedes-Benz maakt het zware werk lichter met de connectiviteitsservice Mercedes-Benz Uptime. Hogenbirk Bedrijfswagens monitort op afstand de technische staat van de Actros SLT en plant waar nodig reparatie en onderhoud efficiënt in. Hiervoor heeft Braanker een Onderhoudscontract afgesloten bij Hogenbirk Bedrijfswagens. Daarnaast wordt er met Fleetboard actief gecoacht op de rijstijl zodat ook in de zwaarste inzet efficiënt wordt omgegaan met brandstofverbruik en slijtage tot een minimum wordt beperkt.